Kirkekoncert

Share Button

Koncert/foredrag  

Musikfortolkning af 10  Johannes Jørgensen digte.

Johannes Jørgensen (1866-1956)

Se kommende arrangementer

For mange år siden, hørte jeg salmen “Imellem nattens stjerner.” – Den gjorde et stort indtryk på mig. – Det gik langsomt op for mig at den handlede om den allerførste pilgrimsrejse som blev foretaget af “de østerlandske vismænd” – Johannes Jørgensen får så fint, os alle sammen inkluderet i denne pilgrimsvandring. En sådan rejse kan have sine omkostninger – Sådan oplevede Johannes Jørgensen også sin personlige vandring. Flere af datidens toneangivende “Kulturradikale” med Georg Brandes i deres midte, forsøgte at skrive Johannes Jørgensen ud af den litterære historie ved at nedgøre hans værker, efter at han vedkendte sig kristendommen. Lettere for ham blev det ikke da han i 1896 konverterede til katolicismen. – Med eet blev han en uønsket person i Danmark og udelukket fra alt åndsliv.  –  Det var i høj grad baseret på egne oplevelser når han i denne salme beskriver hvordan han måtte “slippe venner som gik en anden vej.” Han valgte da også frivilligt at drage i eksil i Assisi i Italien, hvor han kom til at opholde sig i omkring 40 år. Johannes Jørgensen blev dog æresborger, både i Assisi og i fødebyen Svendborg. – Johannes Jørgensen forblev en fremmed fugl i reden – eftervirkningen af “de kulturradikales” forsøg på at køre Johannes Jørgensen ind på et sidespor i dansk litteratur og åndsliv, satte sine spor. – Har han mon noget at sige os i vor tid?

Johannes Jørgensen tog sin kristendom meget alvorligt og han var en mand der gennem livet var i stor tvivl om hvordan han skulle træde den rette sti mod sin Gud. Han var en stor digter der formåede at beskrive stemninger og følelser så sanseligt i sine digte.

– Til eftertanke er det værd at bemærke at han dog er den danske forfatter, hvis værker er blevet oversat til flest sprog, – næst efter H.C. Andersen.

Jeg havde et ønske om at skrive musik til nogle af hans digte. Dette blev modnet i 2015 hvor musikken smeltede ind i disse følgende digte:

  1. Walpurgisnat
  2. Ahasverus
  3. Sommernat
  4. Bekendelse
  5. Allesjælesnat
  6. Stjernenat
  7. Vinterskumring
  8. Hvi brænder
  9. Imellem nattens stjerner
  10. Den ellevte time

Det blev til albummet: “Imellem nattens stjerner”  (2015)

(Al sangmateriale kan lyttes/ses på nedenstående links til YouTube)

Ved koncerten bliver alle sange/salmer fremført med guitar og vokal, (lidt forstærket). Se et eksempel fra “Johannes Jørgensen Selskabets” Generalforsamling november 2015: Imellem nattens stjerner (her blot med uforstærket guitar og vokal)

Arrangementet varer 1½  time og indeholder:

“Johannes Jørgensen’s liv” – (Power-Point visning.)

(salme)   Herre, se til mig i nat (Sten Kaalø/Jens Stage)

Johannes Jørgensen – koncert: Imellem nattens stjerner

Altid frejdig, når du går (instrumental)

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Pris: Grundhonorar kr 2000,-

+ kr 1,-  pr. kørt km.  + evt. færgeoverfart el. broafgift.

Domicil:   Hornum, 9600 Aars, Vesthimmerland.

 

 

Se koncert    Birgitta klosteret, Mariager: